Finnbiff i fløtesaus

Ingrediens
6
personer
800 g
reinsdyrskavfrossen
500 g
kantarell
2 stykker
løk
200 g
sjampinjong
200 g
sideflesklettsaltet, eller bacon
500 g
amadinepoteteller andre små, fine poteter
5 stykker
gulrotstore
1 boks
crème fraîche
1 dl
vann
3 ss
primmørk prim eller skikkelig geitost
1 dl
rødvinkan sløyfes eller byttes ut med litt akevitt

smørtil steking
1 bunt
timianfrisk
1 bunt
rosmarin
2 ss
einebærtørket
2 ss
solbærtørket, evt. friske eller tyttebær
1 ts
peppernykvernet
1 ts
havsalt

tyttebærsyltetøytil servering

 

Fremgangsmåte

Slik gjør du
1. Tin reinskavet i kjøleskap et par timer før du skal bruke det. Sil bort smeltevannet. Kutt sideflesket eller bacon i terninger. Gjør klar de andre grønnsakene før du begynner å steke.
2. Grovhakk løken, skrell og del gulroten i store staver, poteten i to eller fire. Rens soppen og del i to for å sjekke etter mark. Finn frem en stor gryte, aller helst jerngryte, og en stekepanne.
3. Start med å surre løken og sideflesket i litt smør. Ha over i gryta og skru på varmen på lav temperatur. Tilsett rødvinen.
4. Stek så kjøttet i to eller tre omganger og ha det over i gryta. Pass på å røre litt i gryta også mens du steker. Stek soppen i tørr panne til den begynner å «svette», da tilsetter du en klatt smør og krydrer med salt og pepper. Ha over i gryta med det andre.
5. Tilsett potetene og gulrøttene rett i gryta. Ha i vannet, prim eller brunost og creme fraiche. Knus einebærene i en morter sammen med tørkede solbær hvis du har det. Hvis du ikke får tak i tørkede solbær er det veldig godt med friske solbær eller tyttebær i gryta.
6. Bland einerbærblandingen med tørket timian, salt og pepper og rør inn i gryta. Surr litt hyssing rundt en håndfull frisk timian og rosmarin. På denne måten er det lettere å fjerne urtene når gryta er ferdig.
7. Kok opp gryta og la det småputre under lokk i ca. 20 minutter. Kok uten lokk i rundt 10 minutter for å redusere væsken. Om sausen er for tynn kan du bruke litt potetmel blandet ut i litt av væsken eller maisenna.
Server med noe godt i glasset, tyttebærsyltetøy, litt friske urter og grovknust einerbær.

You may also like...

Legg igjen en kommentar